Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

HK’er til ledelsen: Kom med jeres beslutning, igangsæt grønthøsteren og lad os komme videre!

Administrationsreform — Når ledelsen alligevel ikke vil høre os medarbejdere, så burde man i det mindste skynde sig at melde noget klart ud i stedet for at trække designfasen af administrationsreformen i langdrag.

Alle universitetets medarbejdere har i november 2023 været inviteret til stormøder om den kommende administrationsreform, som lige nu er i sin designfase. Universitetsdirektøren og dekanerne har på møderne fortalt om, hvad der sker lige nu, og delt deres tanker om, hvad de tror, der kommer til at ske.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Vi hørte på et stormøde, at der er en forventning om, at der skal afskediges mange. Rigtig mange. Omkring 500 administrative medarbejdere, hvis ikke mere, når man sammenholder besparelsesmålet med den gennemsnitlige TAP-løn.

LÆS OGSÅ: KU har brug for en professionel administration 

Hvorfor vil ledelsen ikke inddrage de administrative medarbejdere i maskinrummet? Os med den egentlige indsigt, som leverer sikker drift og kender systemer og arbejdsgange? Os HK’ere med fingrene i bolledejen?

Det nævnes igen og igen på stormøderne, at det er administrative medarbejdere, der er med i projektgrupperne, hvor beslutningerne for fremtiden tages. Men det er jo i virkeligheden den administrative ledelse. De håndterer ikke den daglige drift, og de kender ikke de interne processer indgående.

Besparelser er blevet et mål

Da bestyrelsen påbegyndte opgaven med at reformere administrationen, lød meldingen, at der var et potentiale for at spare 300 millioner kroner. I samme ombæring meldte rektor også ud, at det måske ikke var muligt at opnå hele besparelsen.

Nu har ledelsen så gjort besparelsen til et mål frem for et potentiale. Den ændring gør det svært at se, hvorfor der skal bruges så meget krudt på en designfase med et kæmpe ressourcetræk i organisationen.

LÆS OGSÅ: Vi HK’ere hører til i nærmiljøet

Så bare kom med jeres beslutning, igangsæt grønthøsteren og lad os komme videre! Indflydelse får vi jo ikke. Det er kun ledelsesmæssigt, at der kommer en lille smule indflydelse. Resten af reformen er fisket frem af skrivebordsskuffen!

Vi er mange HK’ere, der sidder i understøttende funktioner ude i de videnskabelige miljøer med et komplekst arbejdsliv. Hvis universitetet fremover kun har plads til de medarbejdere, der ønsker et ensartet arbejdsliv i simple administrative roller, så bliver det uden alle de gode problemknusere, som det videnskabelige personale kender i dag.

Ufølsom ledelse

Dekanen på SUND kaldte det på et stormøde for »positivt« med et »serviceeftersyn« af administrationen. Er det ikke en lidt barsk udmelding, når vi kigger ind i en kæmpe fyringsrunde?

Er det ikke en lidt barsk udmelding, når vi kigger ind i en kæmpe fyringsrunde?

Hvis ledelsen lykkes med at nå målet om besparelsen på 300 millioner kroner, så er det værd at overveje, om en fremtidig ledelse sidenhen skal erfare, at KU alligevel ikke kunne undvære så mange medarbejdere. Det er vist det, man oplever i SKAT i disse år.

Når en fremtidig KU-ledelse så skal ud og hyre nye, administrative medarbejdere, så bliver det rigtigt dyrt! Vi HK’ere er nemlig en efterspurgt vare.

Og vi har alle forstået, at universitetets kerneopgave ikke er administration, men vi må bare minde om, at det bliver svært at udøve verdens bedste forskning og undervisning, hvis administrationen  fjernes med et snuptag fra de miljøer, hvor problemer af administrativ karakter løses på daglig basis.

Indtil for nyligt følte alle lokale administrative ledere og medarbejdere, at de var så særlige, at reformen ikke kom til at ramme dem. Efter stormøderne er indtrykket i HK Fællesklubben imidlertid, at ingen er særlige, og alle vil blive ramt.

Så er spørgsmålet, om græsset er grønnere på den anden side af åen. Nedklippet er det i hvert fald nok.

 

 

Seneste