Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Industrisamarbejde: KU skal oppe sig for at følge med SDU og Aalborg Universitet

Erhvervssamarbejde — Danske universiteter er blevet bedre til at samarbejde med landets virksomheder ifølge tal fra Dansk Industri. Især SDU og Aarhus Universitet scorer toppoint. Men tager man højde for samarbejder med erhvervslivet generelt, er KU duks, siger rektor Henrik Wegener.

Samarbejdet mellem erhvervslivet og de danske universiteter er blevet stærkere de sidste tre år. Det viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI), hvor 300 danske forskningsintensive virksomheder har vurderet deres samarbejde med landets universiteter.

80 procent af virksomhederne vurderer samarbejdet med universiteterne til at være ‘meget godt’ eller ‘godt’. Det er en stigning på 13 procent siden 2014, hvor tallet lå på 60 procent.

KU ligger næstsidst

Når man kigger på tallene for Københavns Universitet (KU) vurderer 68 procent af virksomhederne samarbejdet med KU som ‘meget godt’ eller ‘godt’. Det er en stigning fra 2014, hvor tallet lå på 62 procent.

Det er ikke fordi, der ikke bliver lavet samarbejdsaftaler med KU, de har bare ikke rykket sig så meget som de andre universiteter

Anders Hoff, chefkonsulent, DI

Samlet set ligger KU dog næstsidst på listen over virksomhedernes vurdering af samarbejdet med landets universiteter. Placeringen kan hænge sammen med, at KU indgår færrest aftaler med virksomhed set i forhold til deres basisfinansiering – det betyder omkring en aftale per 10 millioner kroner af basismidlerne.

»Det er ikke fordi, der ikke bliver lavet samarbejdsaftaler med Københavns Universitet, men KU har bare ikke rykket sig så meget som de andre universiteter, og man skal huske, at opgørelsen ikke siger noget om volumen i kroner og øre af størrelsen af virksomhedsaftalerne,« siger Anders Hoff, der er chefkonsulent hos Dansk Industri og har været med til at lave analysen.

AAU og SDU i toppen

I toppen ligger Aalborg Universitet, som 87 procent af virksomhederne i undersøgelsen vurderer at samarbejde ‘meget godt’ eller ‘godt’ med. Syddansk Universitet indtager andenpladsen.

KU’s rektor Henrik C. Wegner er dog ikke bekymret over sit universitets position på listen. Han glæder sig over, at alle landets universiteter er gået frem.

»På KU har vi mange samarbejder med erhvervslivet og eksterne parter. Men en stor del af vores aktiviteter retter sig ikke mod de virksomheder, som DI organiserer. Fx er de offentlige, juridiske og mindre private virksomheder, som KU har mange samarbejder med, ikke med i undersøgelsen. Der er mange måder at måle forskningssamarbejder på, og hvis man ser, hvor meget videnskab, der bliver lavet i samarbejde med virksomheder, så ligger vi faktisk i toppen i hele Europa,« siger Wegner, der henviser til tidsskriftet Nature’s liste over universiteter baseret på antallet af erhvervssamarbejder.

På den liste ligger KU nummer 13, som det bedst placerede universitet i Europa.

Hvis man ser, hvor meget videnskab, der bliver lavet i samarbejde med virksomheder, så ligger KU faktisk i toppen i hele Europa

Rektor Henrik C. Wegner

En stor analyse fra Center for Forskningsanalyse ved Aarhus Universitet viste i 2017, at dansk forskning, der er blevet til i samarbejde mellem offentlige og private forskere, har næsten dobbelt så stor gennemslagskraft som forskning udført af offentlige forskere alene.

I 2016 fastslog en analyse fra Danske Universiteter, at virksomheder, der samarbejder med landets universiteter, har 2,3 procent højere årlig vækst per medarbejder end virksomheder, der ikke gør det.

Flere investeringer i forskning

Ifølge Anders Hoff fra Dansk Industri er der flere faktorer, der spiller ind, hvis samarbejdet mellem et universitet og landets virksomheder skal forbedres på længere sigt.

»På Syddansk Universitet har de fx lavet en langsigtet prioritering med stort fokus på tekniske og naturvidenskabelige områder. KU kunne eksempelvis gøre det samme inden for datalogi. Men det handler også om en kulturændring blandt forskerne, der skal i gang – for det kræver to parter at få et samarbejde op at køre. Og så betyder det også meget, at forskerne har direkte kontakt med virksomhederne, så første møde ikke foregår igennem jurister.«

Der er basis for flere samarbejder med virksomheder fremover – ifølge DI’s rapport forventer 63 pct. af virksomhederne nemlig, at deres investeringsniveau i Danmark vil stige i løbet af de kommende fem år.

Vi er ikke et konsulentfirma, og det skal vi heller ikke være

Rektor Henrik C. Wegener

På KU understreger rektor Henrik C. Wegner, at strategien frem mod 2023 netop fokuserer på talent og samarbejde – både på nationalt og globalt og plan.

»Vi har planer om at blive klogere på hvilke behov, de forskellige virksomheder har. Vi er ikke et konsulentfirma, og det skal vi heller ikke være. Men som en del af strategien får hvert fakultet lov til at vælge nogle sektorer, de gerne vil forstå bedre. Og så finder de sammen i nogle projektgrupper, der kan afklare, hvilken forskning, der kan afhjælpe problemerne i de forskellige sektorer. Så vi er i gang med at sætte fokus på forskningssamarbejde. Jeg håber bare, at nogle af virksomhederne er villige til også at finansiere en del af forskningen.

Seneste